miercuri, 17 aprilie 2013

Sfaturi dupa cumpararea semintelor si plantelor

Desi am mai vorbit despre germinarea semintelor si a plantelor (precum si acomodarea lor la lumina), voi prezenta aici sfaturi despre ce trebuie sa faceti la primirea plantelor/semintelor, chiar cu riscul de a ma repeta, intr-un fel, poate...

1 - Nu va grabiti sa puneti planta la lumina naturala direct, daca lumina naturala este puternica. Gradual sau cu o sita pentru stoparea razelor puternice, o vreme, pana la 1 saptamana sau 2. Puneti planta la lumina naturala (de la lumina artificiala). Astazi 1 ora, maine 2 ore si in felul acesta, chiar si mai putin de o saptamina, puteti obisnui planta in caminul dvs. Planta simte ca a fost mutata si trebuie sa se obisnuiasca in alta parte, chiar daca isi va pierde pana la o saptamana, picaturile (mucilagiul) rezista mult mai mult decat a-ti crede, numai sa pastrati umiditate (nu baltit tare), lumina si peat moss (muschi, ca acela pentru orhidee, dar fara adaosuri chimice), care este sarac in nutrienti.
2 - Pentru direct la lumina artificiala, nu asezati chiar din prima in noul vostru camin, planta aproape de neon (poate fi chiar atins de neon, daca neonul nu va frige pe dvs. :)
Dupa cateva zile poate sa stea chiar si la 2 cm de neon.
3 - Lasati planta chiar si 2 zile intr-un pahar cu apa distilata, daca nu aveti muschiul cumparat.
4 - Semintele germineaza cu intarziere de pana la  + 2 saptamini, daca sunt mai vechi de cateva luni. Ele pot sa stea binenteles pana la 10 ani in frigider. Daca umiditatea in caminul dvs. este mare (peste 70 %), semintele nu mai trebuie, dupa ce germineaza, aclimatizate. Trebuie aclimatizate, doar daca in afara vasului in care germineaza, umiditatea in aer este mai scazuta de 40 %.
Aclimatizare la lumina
Aclimatizarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu