vineri, 27 iulie 2012

Drosera capensis

Drosera capensis var. "Alba"


Avand o experienta de cultivare de 4 ani, impreuna cu fratele meu, va invit la o incursiune in lumea droserei capensis var. alba.

Este o planta carnivora originara din Africa de sud.

Descriere :

Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti. Frunzele sunt dispuse bazal, radacinile fiind mai mult de sustinere, dar si de preluare a apei din sol, florile fiind albe, asezate una linga alta pe o tulpina de pana 30 cm, o floare deschizindu-se pe parcursul unei zile, stand deschisa aproximativ de pana la o ora (la sfarsitul primaverii si inceputul verii apar, florile se autopolenizeaza, fara interventia omului, si dau sute de seminte dupa 1-2 luni). Frunzele au tentacule care secreta un mucilagiu care prinde insectele (insectele sunt atrase, confundindu-le cu niste picaturi de apa, mucilagiu fiind totodata dulce, continand polizaharide). Insectele sunt infasurate de frunze (daca insecta este mare), stringandu-le in decursul a citorva ore.

Cultivare :

Sol :

Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sphagnum moss). Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu. Nu am gasit la magazinele din Romania sphagnum moss, dar puteti cumpara peat moss (turba fara adaos de nutrienti sau ingrasamint, vedeti pe sacul de muschi de la magazin sa nu scrie asa ceva si nu luati muschi la varsat, fiindca riscati.). Nu trebuie sa scrie pe sac nici un fel de nutrienti sau alte substante chimice. Turba poate fi amestecata si cu perlita (piatra vulcanica alba) pentru o buna aerisire a solului. Ghivechiul trebuie sa fie de minim 10 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 10 cm sau 15 cm, daca planta a crescut mai mare) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut si nu transparent. Iarna, trebuie pusa la adapost, in casa, daca nu, moare la temperaturi joase si creste din nou, unele dintre ele, din radacina, la primavara, intre 19 - 30 grade celsius.

Lumina :

Lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi un neon de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni in sus, aproximativ 12 - 14 ore. Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare (dar nu va muri chiar asa de repede) si mucilagiul (picaturile) incep sa dispara (lucru care se poate intampla si daca nu are umezeala a solului suficienta).

Apa :

Folositi numai apa distilata sau deionizanta(apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora). Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata. Solul (turba) trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud (sa balteasca). Puteti uda pe deasupra, dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa distilata pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol.

Hrana :

Frunzele au tentacule care secreta un mucilagiu care prinde insectele (insectele sunt atrase, confundindu-le cu niste picaturi de apa, mucilagiu fiind totodata dulce, continand polizaharide). Insectele sunt infasurate de frunze (daca insecta este mare), stringandu-le si digerandu-le in decursul a citorva ore. Uneori am vazut miscarea tentaculelor, dar probabil ca din cauza ca nu le-am mai hranit regulat. In afara de insecte, se mai poate folosi, o data pe saptamana, la cate 2-3 frunze, de la o planta, viermisori rosii uscati, pe care ii cumparati de la acvaristica. Nu folositi carne obisnuita sau rame.Puteti observa cum in stanga se formeaza o tulpina care va produce flori si apoi seminte. In aceasta imagine se mai observa ca frunzele sunt mai late, picaturile sunt mai mici si planta este in cazul acesta mai mica in statura, deoarece nu a avut lumina suficienta. Tulpina are capatul uscat, semn ca se va usca. Nu confundati aceste semne cu atunci cand mutati planta in alt ghiveci si planta isi pierde o vreme din picaturi.

Ghiveci cu plante cu muschi. Puteti sa mai scapati din muschi sau sa mai mutati din ei, deoarece daca nu sunteti atent cu udatul plantelor, muschiul retine umezeleala mai tare. Muschiul este pus pentru a arata mai bine, dar nu puteti vedea cat este solul de umed, astfel. Ca fapt pozitiv, in afara de ce bine arata un ghiveci cu muschi, muschiul nu permite aparitia algelor (care nu dauneaza plantelor, dar fiti atenti la plantele foarte mici) si a mucegaiului.

Ghiveci fara muschi. Arata mai saracacios, dar asa arata de cele mai multe ori, in natura.Un pui cu frunza cat gamalia unui ac. In timp a devenit un "monstru".


O planta care a fost mutata va arata asa o vreme si va face picaturi
dupa ce isi va reveni, in decurs de cateva saptamani
Tulpina cu mai multe flori, fiecare floare deschizandu-se o data pe zi, urmatoarea in cealalta zi samd.
O tulpina a carei planta nu a avut suficienta lumina, va usca receptaculul in care se vor forma semintele (in cazul acesta inspre deloc) si mult mai repede, decat in urmatorul caz mai fericit.

In acest caz, capsulele au o culoare inspre maro (pot fi negre la inceput), mai umflate, varful florii uscate iesite mai in evidenta. Cand capsulele se usuca cu totul sau cand uscarea se duce si cuprinde si mica tulpina care le leaga de marea tulpina, semintele sunt gata si pot fi recoltate pe o bucata de hartie. Pina atunci, incercati sa va tineti putin respiratia si sa nu stranutati, semintele fiind alungite si mici, aproape un milimetru.


Semintele de drosera capensis au marimea de aproape un milimetru si se aseaza pe muschi (peat moss) numai pe suprafata lui, dupa ce suprafata a fost udata cu apa distilata. Puteti folosi si coir (fibra de la nuca de cocos), printr-un proces de desalinizare, pe care il voi discuta intr-un alt topic. Stand la lumina soarelui sau sub un neon la 2 inch distanta de el (neon 36 w, 3250 lm, 13 ore de lumina), intr-un recipient acoperit cu un ceolofan transparent (sau un capac de plastic) pentru mentinerea umiditatii, va germina in decurs de cateva saptamini. Am folosit un vas de plastic de 5 inch inaltime (trebuie normal facut gauri dedesupt pentru a umezi solul, dar daca vasul este prea mare, veti umezi atent pe deasupra (cititi mai departe), cand semintele au germinat). A nu se uda pe deasupra lor (doar daca sunteti atenti cand deja au germinat udati pe langa pui, pentru ca apa se va intinde pana la ei), pentru a nu deranja semintele semanate. Aveti grija sa nu tusiti sau sa stranutati cand umblati cu ele. Plantutele cand ies din seminte trebuie aclimatizati (intariti), adica obisnuiti incet cu atmosfera din exteriorul vasului in care stau cu capacul deasupra. Cand ies din seminte, faceti gauri mici (nu prea multe) in capac. Pe zi ce trece mai faceti gauri. Sau, daca aveti umiditate mare in casa (peste 75 % masurat cu un hygrometru) puteti sa nu le mai aclimatizati, adica faceti gauri inainte sa iasa din seminte sau nu mai puneti deloc capac deasupra lor. Fiindca in camera daca este umiditate, facand gauri inainte sa iasa plantele din seminte, inauntru logic va fi cam 60 % umiditate. Daca nu le puneti in ghiveci imediat, semintele pot fi pastrate pana la 11 ani in frigider intr-un plic. Cand cresc mai mari, pot fi mutate in alt ghiveci. Imaginea de mai sus prezinta samante germinate (cele incercuite in rosu) dupa numai zece zile. Cea de a doua imagine de sus prezinta o planta dintr-o samanta care pe langa frunzele dicotiledonate (frunze de inceput care au rol de crestere a plantelor din samanta), si-a format o frunza carnivora.
In imaginea de mai sus, doua drosera capensis si-au format deja "picaturi", adica mucilagiu. Planta mai mare este o planta mai veche, dar tanara. In alta postare voi compara plante cu o moneda de 50 de bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cititi cu atentie daca intrebarea voastra isi gaseste raspunsul in acest blog